Beech
Image default
Rechten

Hoe voorkomt u het verlopen van een verjaringstermijn?

Als u een vordering heeft uitstaan bij een andere partij, dan kan deze na een bepaalde termijn verlopen. Is de termijn bijna bereikt, dan spreken we van een dreigende verjaring. Als u als schuldeiser uw rechten op uw vordering wilt behouden, dan is actie vereist. Bij het verstrijken van een termijn verliest u namelijk uw rechten. We vertellen hier meer over verjaringstermijnen en wat u het beste kunt doen om verjaring te voorkomen.

Welke verjaringstermijnen zijn er?

Als het gaat om algemene verjaring, dan geldt een verjaringstermijn van 20 jaar. Dit is de standaard verjaringstermijn. De termijn gaat lopen vanaf het moment dat de vordering opeisbaar is. Na 20 jaar vervalt de verplichting om een rechtsvordering na te komen. Voor een aantal vorderingen geldt een kortere termijn. Zo bedraagt de verjaringstermijn voor contractuele vorderingen, waaronder geldvorderingen, incasso’s, niet betaalde leningen en huurvorderingen, 5 jaar. Ook de termijn van verjaring van het vorderen van rente staat op 5 jaar.

Een verjaring stuiten

Voor diverse gevallen gelden weer andere verjaringstermijnen. Zo heeft u voor een vordering van vakantiegeld 2 jaar de tijd, voordat er sprake is van verjaring. Vordering van schadevergoeding heeft een termijn van 5 jaar vanaf het moment dat de schade en de aansprakelijke persoon bij u bekend zijn. Komt de verjaring van uw vordering in zicht, dan kunt u de verjaring stuiten, wat een juridische term is voor het opnieuw starten van een verjaringstermijn. U doet dit door een procedure bij de rechtbank te beginnen. Is dit nog te vroeg voor u, dan kunt u ook een brief met een schriftelijke aanmaning sturen.

Professionele hulp bij een dreigende verjaring

Niet alleen heeft elke specifieke situatie een eigen verjaringstermijn, vaak gelden volgens de wet ook allerlei uitzonderingen. Gespecialiseerde advocaten zijn in staat om u bij te staan met invordering en met het voorkomen van een verjaring. Zij kunnen u onder andere helpen met een stuitingsbrief die voldoet aan de eisen. Een van de advocatenkantoren die hier veel ervaring mee heeft, is Rechtnet Advocaten. Met een advies over verjaringstermijnen van Rechtnet bent u zeker van de juiste aanpak van uw probleem.