Beech
Image default
Zakelijk

De Rotterdamse haven: hoe het er aan toe gaat

De haven van Rotterdam is de grootste van Europa. Het spreekt dan ook voor zich dat het een plek is waar er altijd wel iets te beleven valt. Zelfs in het weekend en in het midden van de nacht heerst er in de haven heel wat bedrijvigheid. Maar hoe gaat er nu eigenlijk echt aan toe in de haven? En wie zorgt ervoor dat de haven ook veilig blijft? Hoog tijd om op onderzoek uit te gaan!

Enkele cijfers

De haven van Rotterdam beslaat in totaal meer dan 12 500 hectare als je het land en het water bij elkaar optelt. Ongeveer de helft van deze oppervlakte bestaat uit bedrijventerreinen en de totale lengte van het gebied is zo’n 42 kilometer. Elk jaar opnieuw ontvangt de haven meer dan 140.000 schepen en om dat voor elkaar te krijgen sluit de haven nooit!

Wie gaat er aan de slag?

De Rotterdamse haven is de werkplek voor maar liefst 180.000 mensen. Je vindt er dan ook meer dan 1200 bedrijven in tal van sectoren. Populair is de chemische industrie maar je vindt er ook elektriciteitsproductie en heel wat bedrijven uit de sector van de voeding. Het hele havengebied staat onder controle van het haven bedrijf Port of Rotterdam. Dit is de entiteit die investeert in nieuw haventerrein, in de infrastructuur en de in de scheepvaart. Op de bedrijventerreinen van de haven vind je vaak een volledig parallel leven. Je vindt er sportscholen, eetgelegenheden en mogelijkheden tot ontspanning. Het is immers hard werken in de haven maar dat betekent ook dat er ruimte moet zijn om even te relaxen.

Wie houdt het veilig?

Net omdat de haven zo’n enorm gebied is en een volledig eigen maatschappij lijkt is er veel nood aan veiligheid. Het is dan ook vrij logisch dat heel wat mensen werken als havenbeveiliger. Er zijn verschillende bedrijven in het gebied actief zo is er de havenbeveiliging door SERIS. Deze beveiliging is geen overbodige luxe. In de haven komen immers tal van producten uit het buitenland Nederland binnen. Dat betekent ook dat het een locatie is waar veel misdaad kan plaatsvinden. Havenbeveiligers houden hiervoor een oogje in het zeil!