Beech
Image default
Woning en Tuin

Hoe weet je of je dak slecht is?

Geen enkel dak gaat oneindig mee. Zelfs het best mogelijke onderhoud kan er niks aan veranderen. Soms moet een dak vervangen worden. Als je bij elke regenbui met een dweil en emmers in de weer moet is het duidelijk dat je dak slecht is. Maar dan ben je al te laat. Hoe weet je, voordat alles binnen blank staat, of je dak slecht is?

Er zijn shingles los of verdwenen

Als er shingles verdwenen zijn (bijvoorbeeld na een storm) is dat een duidelijk teken dat je dak slecht is. Je kunt ze natuurlijk vervangen, maar meestal duidt een losse dakbedekking op dieperliggende (structurele) problemen).

Ditzelfde geldt trouwens ook voor afdichtingen en je dakgoot.

Je dakbedekking raakt vervormd

Begint je dakbedekking bobbels te vertonen, verschijnen er scheurtjes? Dan is het tijd om je dak te vervangen.

De boel gaat hangen

Begint je dak op sommige plekken een beetje in te zakken? Dan is het tijd voor dakrenovatie. Doe je dit niet, dan kan de boel instorten, bijvoorbeeld als er sneeuw gevallen is.

Je dak vertoont verkleuringen

Donkere plekken op je dak kunnen duiden op een verweerde dakbedekking. Ook kan het een aanwijzing zijn dat algen en mos je dak aantasten. Ongeacht wat de oorzaak van de verkleuring is, het is een duidelijk signaal dat je dak aan renovatie toe is.

Er zitten korrels in je dakgoot

Ontdek je allerlei korrels in je dakgoot? Dan zijn je shingles zo goed als versleten. Wanneer een shingle zijn korrel-laagje verloren is, is het tijd voor vervanging.

Je kunt (losse) nagels zien zitten

Laten de daknagels los? Dan verliest je dak waterdichtheid. Normaal gesproken zijn nagels goed weggewerkt. Vanaf het moment dat je daknagels beginnen op te vallen, is de waterdichtheid van je dak aangetast.

Je dak is ouder dan 20-25 jaar

Elk dak heeft een bepaalde levensduur. Daarna is moet een dak vervangen worden. Voor daken van bitumen mag je een levensduur van 20-25 jaar vervangen. Is je dak ouder? Dan wordt het tijd om aan vervanging te denken.

Je energierekening is ineens stukken hoger

Ook je energierekening kan een aanwijzing zijn dat je dak slecht is. Betaal je ineens stukken meer voor energie en kun je dit niet verklaren? Het kan zo maar zijn dat je dak slecht is, waardoor je via het dak veel energie verliest.

Een goed dak houdt niet alleen de regen buiten en warmte binnen. Slaagt jouw dak er niet in? Dan is de kans groot dat je dak slecht is. Vervang je dakbedekking, voordat grotere problemen ontstaan.

Heb je een nieuw dak nodig en wil je het best mogelijke vakwerk? Roofing Service Nederland is al meer dan 45 jaar de vertrouwde naam voor alle dakrenovaties.

https://roofingservice.nl/