Beech
Image default
Energie

Hoeveel CO2 uitstoot bespaart een kleine windmolen?

Een windmolen heeft de bedoeling dat je er stroom mee kunt opwekken. Het is een duurzame manier van het gebruik van stroom. Boerderijen hebben veel open ruimte waar er dus veel wind waait. Hierdoor zijn kleine windmolens ideaal voor deze plekken. 

Wat doet een windmolen?

Je hebt de grote windmolens ook in Nederland staan. Deze zie je vaak langs de weg ergens op het platteland. Deze windmolens zijn dan wel echt heel groot en wekken dus ook wel veel energie op. Ook kost het meer wind om ze te laten draaien. De kleine windmolens die je op boerderijen plaatst zijn veel kleiner dan die, maar ze hebben wel dezelfde werking en principe.

 EAZ heeft een doel voor ogen om vele windmolens te plaatsen op boerderijen. Boerderijen hebben meer ruimte om de windmolen te plaatsen om wind op te vangen. Boerderijen zijn ook zeer productief met machines die allemaal voorzien moeten worden van stroom. Door het zelf op te wekken bespaar je veel voor het milieu en je bespaart op je eigen portemonnee. De boeren hebben het al zwaar en hierdoor hopen wij het wat lichter te maken voor ze.

Eigenlijk moet je het zien als dat de windmolen echt gemaakt is voor de winter. Je kunt hem ook zeker in de zomer inzetten, want ja in Nederland waait het het hele jaar door. Alleen in de zomer waait het wel echt veel minder dan in de winter. Voor de zomer heb je dan de zonnepanelen. Als wij je daarom advies zouden mogen geven dan zouden wij zeggen dat je het best beide kunt hebben voor beide seizoenen. Meer informatie over de kleine windmolen vind je hier.

Wie zijn wij?

Je hebt nu gelezen wat wij doen en wat het doel is. Nu wil je misschien ook wel weten wie dan het bedrijf is die dat regelt. EAZ is eigenlijk gewoon de specialist van de windmolens. Zij hebben het idee gekregen om boerderijen te voorzien van deze windmolens om zo het leven daar te verbeteren. Dit kostte wat tijd en energie voor wat onderzoeken, maar uiteindelijk hebben ze wel het resultaat behaald. 

De windmolens bestonden natuurlijk al. Je hebt ze in Nederland al op vele plekken staan. Alleen het onderzoek ging specifiek over de kleine windmolens die geschikt waren voor boerderijen. Dit was de grootste doelgroep waar wij ons mee bezig hielden hiervoor. Hierdoor zijn wij marktleider geworden op dit gebied. 

Er zijn inmiddels al honderden boeren die hun boerderij hebben voorzien van onze windmolens. Zij hebben ingezien hoe efficiënt het is om dit te doen en zien ook de waarde ervan in. Dit hopen wij verder te verspreiden. Lees hier meer over het bedrijf EAZ.

https://www.eazwind.be/