Beech
Image default
Financieel

Je boot taxeren: wat je allemaal moet weten

Het taxeren van je boot is erg belangrijk voor de aan- en verkoop van je boot. Dit geldt vrijwel voor iedere soort boot. Bij een boot taxatie Wordt de waarde van de boot bepaald. Bij deze taxatie worden er naar allerlei verschillende dingen gekeken en het wordt ook voor een groot deel gebaseerd op de marktwaarde op dat moment. Een taxatie is geen keuring, het is een waardebepaling van vaartuig, gebaseerd op de marktpositie op het moment van de taxatie. Een boot taxatie is een officiele op schrift gestelde verklaring van een gecertificeerde boot taxateur over de waarde van een boot. Dit is niet het uiteindelijke en definitieve verkoop of aankoop bedrag. Maar waarom moet je je boot laten taxeren? Hoe gaat het in zijn werking? Wat heb je er nou echt aan? We gaan in dit artikel al deze vragen beantwoorden en je alles vertellen wat je moet weten over het taxeren van een boot.

Waarom je boot laten taxeren?

Het is voor meerdere redenen verstandig om een objectieve boot taxatie uit te laten voeren. Je zou dit onder andere door Jachtmakelaardij Kappers kunnen doen. Door het laten taxeren van je vaartuig weet je precies wat het vaartuig waard is. Voor bepaalde zaken is een taxatie zelfs verplicht. Denk daarbij aan een verzekering of financiering, waarbij de bank of verzekeringsmaatschappij de waarde van het schip op voorhand wil weten. Als je gaat wisselen van verzekering voor je boot, kan het zijn dat je nieuwe verzekering een waardebepaling van je boot vraagt. Het kan ook zijn dat je zelf een boot op het oog hebt en wilt kopen. Het weten van de waarde door middel van een officiële taxatie is dan erg handig. Je wilt namelijk wel het liefst zeker weten dat je niet voor de emotionele waarde van de verkoper betaalt, maar alleen voor de waarde van het vaartuig. 

Wat staat er in een taxatierapport?

In een taxatierapport staat er een uitgebreide omschrijving van de boot. Denk dan aan installaties, het interieur en ga zo maar door. In een taxatierapport staan er ook dingen zoals gedeeld eigendom, boedelscheiding, nalatenschappen, import, faillissementen en financiering.

 

Wat zijn de kosten van een taxatie?

De prijzen voor een boot taxatie zijn erg verschillend. Er zijn namelijk een aantal factoren die een rol spelen zoals: type, jaartal, merk, maar ook de ligplaats telt  mee in de kosten van een taxatierapport. Er zijn diverse boot taxateurs en ieder hanteert dus ook verschillende prijzen. Kies een inspecteur die bekend is met jouw merk en type boot. Zodat de taxatie op een juiste manier uitgevoerd wordt. Je zou eventueel ook bij meerdere taxateurs een offerte kunnen aanvragen zodat je een beeld krijgt van wat de kosten zijn, zo kan je ook afstemmen welke het goedkoopst is.