Beech
Image default
Woning en Tuin

Riool verstopt door boomwortels: hoe kan dat?

Woon je in een gebied met veel bomen? Dan zou het best wel eens voor kunnen komen dat je riool verstopt raakt door boomwortels. Dit soort rioolproblemen zijn erg vervelend omdat je niet direct de oorzaak ervan weet. Je kunt immers niet in de grond kijken. Meestal merk je pas dat er wortels in het riool zitten als er vaker riool verstoppingen of lekkages zijn. 

Bomen en riool

Als je last hebt van boomwortels in het riool vraag je je meestal wel af hoe dat komt. Want groeien die bomen zomaar de buizen van het riool in? Het antwoord is helaas: ja. Zelfs al bij een klein scheurtje of gat in je riool kan het gebeuren dat een boomwortel zich hierin nestelt. Bomen drukken hiervoor het riool met grote kracht uit elkaar en zo komen de boomwortels erin. Voor boomwortels zijn rioleringen een gunstige plek. Er is in het riool namelijk voldoende zuurstof, water en voedsel waar de boomwortels flink van kunnen groeien. 

Hoe kun je dit voorkomen?

Heb je een riolering van een van de volgende materialen? Beton, gietijzer of gres. Dan moet je goed opletten. Deze materialen zijn namelijk erg kwetsbaar voor boomwortels. De buizen kunnen platgedrukt worden door de sterke wortels of er komen wortels in de buizen. Bij pvc buizen komt dit veel minder voor. Dus kies voor pvc buizen als je geen wortels in je leiding wil hebben.  

Wat kunnen wij doen? 

Wij van Rioolprobleem Kwijt België beschikken over een landelijk netwerk van rioolspecialisten. Heb je dus vaker last van verstoppingen van je gootsteen, toilet of douche? En denk je dat dit door boomwortels komt? Schakel dan een expert in die komt onderzoeken of er sprake is van wortelgroei in de riolering. Wanneer hiervan sprake is zal hij in overleg meerdere opties aangeven waarmee de wortels verwijderd kunnen worden. Aarzel dus niet om contact op te nemen!