Beech
Image default
Woningen

Waarom is kachelhout zo duur geworden

Kachelhout is hout met een vochtpercentage van 12 tot 15 procent, anders is het ongeschikt voor je haard. Het brandhout wordt 4 dagen gedroogd in een oven en zo krijg het hout een vochtpercentage van 15 procent. Wanneer je zelf hout wil kappen en klieven moet je er rekening mee houden dat je dit twee jaar moet laten drogen onder een afdakje. Wel moet de wind er goed doorheen kunnen waaien.

De oorzaken voor de stijgende prijzen

De laatste tijd stijgen de prijzen voor haardhout extreem. Dit heeft meerdere oorzaken. Het komt door het verminderde aanbod van stamhout, de stijgende gas en energiemarkt, Transportkosten, maar ook de vraag naar haardhout.

Staatsbosbeheer weggevallen als leverancier

Staatsbosbeheer was tot het jaar 2021 de leverancier van stamhout. Er was een overschot aan hout omdat er een regionale uitdunning ronde aan de gang was. Hout was er dus voldoende in voorraad tot het staatsbosbeheer besloot om in 2019 te stoppen met het verkopen van de haardhout aan particulieren. In 2020 besloot het staatsbosbeheer ook de verkoop van dit haardhout te stoppen aan bedrijven en andere handelaren. De reden die ze hiervoor opgaven was het negatieve effect wat het hout stoken op het milieu heeft. Het hout kon beter naar de vezelindustrie gaan waar er OSB-platen van gemaakt konden worden. Doordat staatsbosbeheer weg is gevallen als vaste houtleverancier is de vraag groter geworden en de inkoopprijs van het stamhout ook duurder.

De onzekerheid op de gas en energiemarkt

Ook de onzekerheid op de gas en energiemarkt zorgt ervoor dat er veel vraag is naar brandhout. Mensen die normaal kleine hoeveelheden brandhout kopen tegen het einde van de zomer, doen dit nu zo vroeg mogelijk in het seizoen. Mensen kiezen er ook voor om gelijk extra grote voorraden in te slaan zodat ze de kosten in de winter een beetje kunnen verdelen. Je huis verwarmen met haardhout is een goed alternatief tegen de stijgende prijzen van de gas en energiemarkt.

De droogkosten blijven stijgen

De droogkosten van het brandhout stijgen ook door de stijgende energieprijzen. Het hout met in ovens worden gedroogd tot het vochtpercentage tussen de 12 tot 15 procent ligt. De kosten voor het drogen worden steeds hoger. Stamhout wordt nu vooral uit Duitsland gehaald, maar ook in Duitsland zitten ze met hetzelfde probleem. Duitsland exporteert veel rondhout naar China en dat betekent dat het aanbod vanuit Duitsland ook erg beperkt is.

Een positief puntje is dat er wordt gedacht dat de situatie binnenkort wel gaat verbeteren.