Beech
Image default
Woning en Tuin

Warmtepomp & zonnepanelen: hoe werkt dat samen?

Steeds meer mensen zijn bezig met mogelijkheden om te besparen op het energieverbruik. En dat is ook niet gek met de gestegen energieprijzen. Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen, waarvan een warmtepomp en zonnepanelen grotere investeringen zijn. Een investering, maar ook een manier om op de langere termijn flink op het gasverbruik en stroomverbruik te besparen. De combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen is zelf ideaal. Maar hoe werkt die combinatie nu precies samen?

Het afstemmen van het energieverbruik

Een warmtepomp verwarmt je woning en het water in de keuken en de badkamer met behulp van energie uit een duurzame energiebron zoals de buitenlucht, bodem of ventilatielucht. Daarbij gebruiken de compressor en enkele andere onderdelen van de warmtepomp elektrische energie. Zonnepanelen bieden de mogelijkheid om deze elektrische energie zelf op te wekken. Daarom is de combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp zo ideaal. Voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter is het systeem van de terugdraaiende teller inmiddels afgeschaft. Daarom moeten de zonnepanelen en de warmtepomp goed op elkaar zijn afgestemd.

Optimaal rendement behalen

Natuurlijk wil je dat de warmtepomp en de zonnepanelen zo efficiënt mogelijk samenwerken. Daar kan een vakbekwame installateur je goed bij helpen. Zo zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om de warmtepomp zo te programmeren zodat de warmtepomp enkel overdag warm water maakt met behulp van de elektrische energie die is opgewekt. Er zijn ook accessoires verkrijgbaar die dit allemaal regelen. Op die manier kun je nog meer halen uit je warmtepomp en zonnepanelen.

Welke warmtepomp kiezen?

In principe kunnen alle soorten warmtepompen samenwerken met zonnepanelen. Welke warmtepomp het beste bij je woning past is afhankelijk van je woning en van je persoonlijke wensen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om niet meteen gasloos te gaan en een hybride warmtepomp aan te schaffen die samen kan werken met de stookketel of cv-ketel. Houd er bij het investeren in een warmtepomp rekening mee dat je mogelijk in aanmerking kunt komen voor de ‘Mijn Verbouwpremie’. Dat scheelt uiteindelijk in de kosten!

Zo weet je meer over de combi van zonnepanelen en een warmtepomp voor het verwarmen van jouw woning. Lees ook de beste manieren om het huis warm te houden in de winter.