Beech
Image default
Gezondheid

Welke soort DNA testen zijn er beschikbaar?

Met zoveel merken die genetische tests aanbieden kan het een uitdaging zijn om te bepalen welke tests het meest informatief en nuttig voor je zullen zijn. Bij het overwegen van DNA testen denk na over wat je hoopt te krijgen van deze testen. Sommige commerciële genetische tests zijn zeer specifiek terwijl andere DNA testen een breed scala aan gezondheid, afkomst, en levensstijl informatie bieden.

 

Belangrijke soorten DNA testen

 

Met een zelf test kit kun je DNA onderzoeken laten uitvoeren. De test onderwerpen die het geschikt maken om een thuis DNA test uit te voeren zijn: genealogische DNA test, vaderschapstest en genetische profiel test. Elke van deze onderwerpen geven antwoorden op de testvraag: wat is mijn herkomst, bevestiging van het vaderschap of het hebben van een genetische afwijking of ziekte.

 

Voorouders en genealogie

 

De resultaten van deze DNA test geeft aanwijzingen over waar iemands voorouders vandaan zouden kunnen komen, hun etniciteit, en genetische verbindingen tussen families. Niet alleen kom je meer over jezelf te weten, je kunt via het online programma van deze DNA test aanbieders in contact komen met andere personen die volgens de testresultaten aantonen uit dezelfde familie te komen.

 

Vaderschap en verwantschap

 

De resultaten van deze DNA test kan aangeven of geteste personen biologisch verwant zijn aan elkaar. Verwantschap testen kunnen vaststellen of wie de biologische vader is en of kinderen dezelfde ouders hebben. De resultaten van commerciële verwantschapstesten zijn gewoonlijk niet toelaatbaar als bewijs wanneer het om een officiële uitslag moet gaan zoals bij een vaderschap bevestiging in een voogdijzaak.

 

Ziekte risico en gezondheid

 

De resultaten van deze DNA test schat het genetische risico op het ontwikkelen van voorkomende ziekten die in familiekring aanwezig zijn of de bevestiging ervan. Sommige laboratoria die deze testen uitvoeren omvatten in hun DNA test ook de drager status van niet familie gerelateerde ziekten of aandoeningen.

 

Een drager is iemand die een kopie heeft van een genmutatie die, wanneer aanwezig in twee exemplaren, een genetische aandoening veroorzaakt. De tests kunnen ook kijken naar genetische variaties met betrekking tot andere gezondheid-gerelateerde kenmerken.

 

Levensstijl test

 

De resultaten van deze DNA test geeft informatie over levensstijlfactoren zoals voeding, gewicht, huidverzorging en slaap op basis van variaties in het DNA. Veel van de merken die dit soort DNA testen aanbieden verkopen ook diensten, producten, of programma’s die ze aanpassen op basis van de testresultaten.

 

Alvorens te kiezen voor een commerciële DNA test, zoek uit wat voor soort gezondheid, afkomst, of andere informatie zal worden gerapporteerd. Denk na over de vraag of er informatie is die je liever niet zou willen weten. In sommige gevallen kun je weigeren om specifieke informatie te krijgen alvorens je de testresultaten ontvangt.