Beech
Image default
Winkelen

Duurzaam speelgoed: vijf cadeautips voor peuters en kleuters

In deze eeuw speelt duurzaamheid een rol in al ons doen en laten, ook bij het aanschaffen van speelgoed. Een leuke cadeautip is houten speelgoed, maar er zijn meer ideeën om een peuter of kleuter te verrassen met speelgoed dat tijdloos is, lang mee kan en mensen sowieso nooit weggooien. Dat laatste is essentieel, opdat speelgoed op latere leeftijd hergebruikt kan worden. Vijf tips ter inspiratie.

Houten speelgoed

Bovenaan de lijst met duurzame cadeautjes voor de jongsten onder ons staat meestal houten speelgoed. Het duurzame materiaal bevat geen weekmakers, is solide en bovendien is het aanbod aan houten speelgoed breder dan ooit: van klassieke blokken en bouwstenen tot puzzels, spellen en voertuigen. Op de website van Lobbes Speelgoed kom je vast op passende ideeën.

(Voor)leesboeken

Of je ze nu nieuw of tweedehands koopt, voorleesboeken en leesboeken bewijzen zich al lange tijd als educatief verantwoord en duurzaam speelgoed. Dat duurzame aspect is tweeledig: het bevordert de algemene ontwikkeling van een kind, ook ten opzichte van de natuur (denk aan de vele boekjes over dieren) en wanneer ze er te oud voor zijn, kunnen de boekjes doorgegeven worden aan andere kinderen. Al bewaart men in menig huishouden de boekjes uit de jeugd voor later, als herinnering.

Bordspellen en puzzels

De legpuzzel, van super-eenvoudig voor de allerkleinsten tot wel 5000 stukjes voor wat oudere kinderen, is nog zo’n ouderwets speelgoed dat overigens niet alleen tijdens de jeugd voor vele uurtjes vermaak zorgt. De razend populaire striptekeningen van Jan van Haasteren worden ook door volwassenen in alle leeftijdsgroepen gedaan. Speelt een kind liever samen, dan is er het good old bordspel: je kent de beroemde titels van vroeger wel, en ze zijn nog steeds gewild! Mensen doen bordspellen zelden weg. Ook duurzaam dus!

Muziekinstrumenten of -dragers

Muziek luisteren is goed voor opgroeiende kinderen, onder meer om hun gevoel voor ritme, toon en melodie te stimuleren. Er worden nog steeds cd’s gedrukt met bijvoorbeeld kindermuziek, en wie weet heb je zelf nog sprookjes op vinyl? Nog actiever muziek beleven doen kinderen door het zelf te maken. Instrumenten koop je voor het leven: wanneer een kleine Dave Grohl in spe toe is aan een echt exemplaar en het mini-drumstel ontgroeid is, is er altijd wel weer een andere drummende dreumes die er zijn kunsten op los kan laten.

Speelgoed van gerecycled materiaal

Ga op zoek naar spulletjes die vroeger van plastic gemaakt werden, maar die tegenwoordig uit gerecyclede stoffen zijn vervaardigd. Een strandset van bioplastic bijvoorbeeld. Er is geen enkel verschil voor het kind qua speelbeleving, maar onze planeet is er blij mee.