Beech
Image default
Woningen

Welke soorten aannemers bestaan er?

Ga je binnenkort zelf bouwen, verbouwen of renoveren? Dan schakel je waarschijnlijk een aannemer in om alle werken vlot te laten verlopen. Maar wist je trouwens dat er verschillende soorten aannemersbedrijven in België zijn?

Totaalaannemer

Voor grote projecten wordt dikwijls een totaalaannemer ingeschakeld. Deze aannemer zorgt voor een totaaloplossing. Hij leidt alles in goede banen, van de eerste graafwerken tot de afwerking van de woning. Dat is een goede oplossing voor grote projecten waar je weinig tijd hebt om jezelf bezig te houden met de (ver)bouw(ing). 

Sommige totaalaannemers hebben een breed team met verschillende vakmensen, maar doorgaans schakelen ze zelf onderaannemers in om specifieke werken uit te voeren. Als bouwheer heb je natuurlijk slechts één aanspreekpunt. De aannemer doet de verdere coordinatie tussen alle partijen. 

Aannemer bouwbedrijf

Dit soort aannemer is gespecialiseerd in de ruwbouw van een woning. Hij kan de funderingen uitgraven, funderingen plaatsen, muren metssen, dakstructuur bouwen, enzovoort. Voor de afwerking moet je beroep doen op andere firma’s. 

Aannemer renovaties

Daarnaast zijn er sommige aannemers die zich specialiseren in renovaties. Ze doen geen nieuwbouw, enkel verbouwingen. Dit vraagt de nodige expertise. De laatste jaren is er steeds meer vraag naar dit soort aannemers omdat de overheid renovaties stimuleert. 

Aannemer sloopwerken

In sommige gevallen moet een oude woning (deels) gesloopt worden voordat men met de bouwwerken kan starten. Daarbij komt een sloopwerken aannemer zeker van pas. Deze specialist weet perfect hoe je snel en veilig een gebouw kan slopen. Dit vraagt heel wat vakkennis en gespecialiseerd werkmateriaal.

Aannemer interieur

Verder bestaan er ook gespecialiseerde aannemers voor keukens en badkamers. Zij voeren alle werken uit om de keuken of badkamer van je dromen te realiseren. Met deze totaaloplossing bespaar je jezelf heel wat stress en kopzorgen.

Aannemer tuin

Van zodra de woning klaar is, is de tuin aan de beurt. Ook voor de tuinwerken zijn er heel wat ervaren aannemersbedrijven te vinden. Sommige aannemers kunnen ook een tuinontwerp tekenen, maar meestal werken ze nauw samen met een externe tuinarchitect. Deze tuinspecialisten zorgen niet alleen voor de aanleg, ze doen ook het onderhoud.