Beech
Image default
Woning en Tuin

Betonblokken van sier tot praktisch

Op het moment dat je een ruimte die gaat inrichten die voor publiek gebruik bestemd is kom je er al snel achter dat je goed moet oppassen welk materiaal je gaat gebruiken. Betonblokken zijn een product wat vaak wordt gebruikt voor het inrichten van deze publieke ruimtes. Wie kiest voor beton weet heel zeker dat er wordt gekozen voor een materiaal wat enorm lang mee zal gaan. Daarnaast is het een materiaal wat weinig onderhoud zal vergen. Betonblokken zijn er in steeds meer uitvoeringen waardoor je volop keuze hebt. We hebben een paar mogelijkheden onder de loep genomen.

Rolstoeltoegankelijkheid bevorderen met beton

Het is door de overheid opgedragen aan ontwikkelaars van publieke ruimten. Iedere openbare ruimte dient toegankelijk te worden gemaakt voor rolstoelgebruikers. Om deze toegankelijkheid te bevorderen kan voor meerdere oplossingen worden gekozen. De meeste oplossingen in de vorm van een losse oprijplaat zullen meer nadeel dan voordeel opleveren. Kies je voor een oplossing in de vorm van betonblokken als op- en afrit, dan kies je voor een blijvende oplossing die voor rolstoelgebruikers een prettige helling levert. Deze afritten worden geplaatst op plekken waar anders een stoeprand zou zijn. Ook traptreden kunnen worden vervangen door een betonblok wat hellend loopt waardoor een trap toegankelijk gemaakt kan worden voor rolstoelgebruikers.

Veiligheid door beton

Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld. Betonblokken die in de straat zijn verwerkt. Deze betonblokken hebben meerdere doelen. Het belangrijkste doel is echter wel voorkomen dat iemand kan doorrijden. De stootblokken hebben een afgeronde vorm waardoor ze geen schade aan auto’s zullen aanrichten. Door de hoogte echter zal een aanrijdende auto absoluut worden gestopt in zijn rit. Het is dan ook niet voor niets dat je deze blokken vaak ziet bij de opgang naar winkelstraten en op parkeerplaatsen om het eind van een parkeervak te markeren.