Beech
Image default
Woning en Tuin

Grote boomstronk verwijderen

Het verwijderen van een boomstronk is op zich al een ingewikkelde klus, laat staan wanneer u een grote boomstronk wilt verwijderen. Op deze pagina leest u hoe een grote boomstronk verwijderen in zijn werk gaat en wat u nodig heeft om dit op een efficiënte manier te doen. U kunt natuurlijk ook overwegen om deze klus aan een hoveniersbedrijf uit te besteden, maar u kunt ook proberen om zelf de grote boomstronk te verwijderen.

Voordat u de grote boomstronk gaat verwijderen

Zoals het voor veel klussen belangrijk is is het bij het verwijderen van een boomstronk ook belangrijk om een goede voorbereiding te treffen. Dat betekent dat u de juiste gereedschappen in huis moet halen en dat er ruimte in de tuin moet zijn om de boomstronk te verwijderen. Bepaal op basis van de situatie welke methode u gaat inzetten om de boomstronk te verwijderen. Er zijn verschillende methodes beschikbaar die hieronder worden toegelicht.

Graaf de boomstronk uit om deze vervolgens te verwijderen

Het uitgraven van een boomstronk om deze vervolgens te verwijderen is een veel gebruikte methode. Voor het uitgraven kan een schep worden gebruikt of u kunt een kleine graafmachine (een minigraafmachine) inzetten. Graaf rondom de boomstronk een diepe kuil. Vervolgens zaagt u met een zaag alle boomwortels door. U kunt er ook voor kiezen om daar een bijl voor te gebruiken. Zodra alle boomwortels van de stronk losgekoppeld zijn kunt u de boomstronk uit de grond trekken.

Verwijder de boomstronk met een stobbenfrees of stronkenfrees

Een efficiëntere methode is het verwijderen van de boomstronk met een stobbenfrees of een stronkenfrees. Het mooie van zo’n machine is dat de boomstronk inclusief alle boomwortels verpulverd worden en dus zonder fysieke inspanningen verwijderd kan worden. De frees maakt een dusdanig snelle roterende beweging dat de boomstronk in zijn geheel zal verdwijnen. Daarnaast kan zo’n frees tot ongeveer 30cm a 50cm onder het maaiveld werken. Het bedienen van een stronkenfrees is echter niet eenvoudig en tevens niet geheel zonder risico. Wanneer u een stronkenfrees gaat inzetten zorg er dan wel voor dat u beschikt over de juiste kennis of vraag iemand uit uw kennissenkring die u zou kunnen helpen. 

Laat de grote boomstronk rotten

Een rotte boomstronk is vrij eenvoudig te verwijderen echter duurt het rottingsproces vaak een lange tijd. Wanneer u een grote boomstronk wilt verwijderen en deze eerst nog moet gaan rotten dan kan dat wel even duren. Het rottingsproces kan echter versnelt worden. Door diepe gaten in de boomstronk te slaan zal het water beter opgenomen worden waardoor de boomstronk sneller gaat rotten. Het is belangrijk om te weten dat het rotten ongeveer 1 tot 2 jaar kan duren voordat u de boomstronk kunt verwijderen.

https://www.vergelijkhoveniers.nl/