Beech
Image default
Gezondheid

moeten we ons voorbereiden op een nucleaire oorlog?

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat Russische functionarissen zijn begonnen om “hun samenleving voor te bereiden” op het mogelijke gebruik van kernwapens, maar hij voegt eraan toe dat hij niet gelooft dat Rusland klaar is om ze te gebruiken. 

De annexaties, die algemeen als illegaal worden beschouwd, hebben de vrees doen ontstaan voor een mogelijke escalatie van de zeven maanden durende oorlog. President Poetin en andere hoge Russische functionarissen hebben gesuggereerd dat kernwapens – mogelijk kleinere, tactische wapens – kunnen worden gebruikt om die gebieden te verdedigen, hoewel westerse functionarissen zeggen dat er geen bewijs is dat Moskou daartoe bereid is.

In een interview met de BBC ontkende president Zelenski te hebben aangedrongen op een aanval op Rusland, waarbij hij beweerde dat een eerdere opmerking verkeerd was vertaald.

“Je moet preventieve trappen gebruiken”, zei hij, verwijzend naar sancties, “niet aanvallen”.

In de afgelopen weken heeft het Oekraïense leger grote delen van het grondgebied heroverd in een succesvol tegenoffensief dat de Russische troepen heeft gedwongen lang ingenomen posities op te geven. In wat Kiev beschrijft als het antwoord van Moskou op zijn nederlagen, heeft president Vladimir Poetin vier gedeeltelijk bezette regio’s van Oekraïne ingelijfd.

Dus ongeacht de oorzaak zijn de kansen op een nucleaire aanval niet te bagatelliseren. Dan rest ons nog één uiterst saillante vraag:

Hoe kan ik een nucleaire aanval overleven?

1) Het identificeren van aanvalsdoelen
Wanneer de bommen beginnen te vallen (of waarschijnlijker, de intercontinentale raketten beginnen te vliegen), willen we ver, ver weg zijn van elke locatie van strategische waarde, of het nu een bevolkingscentrum, een militaire basis of een knooppunt van infrastructuur is.Maar als we wachten tot de raketten worden gelanceerd, is het al te laat. Met weinig meer dan 4 minuten waarschuwingstijd, zal onze tactische reactie op een nucleaire oorlog beperkt blijven tot onder de tafel duiken, in buikligging gaan liggen en onze kont vaarwel kussen. Nee. De sleutel tot het overleven van een nucleaire aanval is voorbereiding; in dit geval, het proactief aanwijzen van een veilige zone, mijlenver weg van elke waarschijnlijke plaats van inslag, en op weg gaan naar de heuvels bij de eerste tekenen van problemen.

Door je niet voor te bereiden, bereid je je voor om te falen. – Benjamin Franklin

Hoewel het identificeren van plaatsen van militair belang misschien onmogelijk klinkt (en het soort activiteit dat je in Guantanamo kan doen belanden), hebben we een paar geheime overheidsbronnen waar we inspiratie uit kunnen putten. In de VS heeft de Federal Emergency Management Agency (FEMA) onlangs een lijst vrijgegeven van waarschijnlijke nucleaire doelen uit de Koude Oorlog. Het dossier is samengesteld door inlichtingenofficieren tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog en is hun beste kans naar locaties die de Sovjets zouden proberen te vernietigen:

2) Berekening van de ontploffingsstraal
Uiteraard is de plaats van inslag van een kernraket slechts de helft van de vergelijking – en moeten we begrijpen hoe de explosiestraal van een aanval eruit zou kunnen zien.

Kernwapens zijn ontworpen om via verschillende mechanismen te vernietigen: er is de onmiddellijke vuurbal bij detonatie; er is de luchtdruk, een schokgolf die hele steden kan platwalsen; en er is de thermische straling, die op kilometers afstand van het epicentrum van de explosie derdegraads brandwonden kan veroorzaken. Om een nucleaire aanval te overleven, moeten we ver verwijderd zijn van de kwaadaardige klauwen van alle drie.

De totale radius van een nucleaire explosie is een functie van de opbrengst – een meting van de energie die vrijkomt bij de ontploffing – dus hoe groter de opbrengst van de bom of raket die jouw buurt raakt, hoe verder weg je moet zijn om veilig te zijn.Eerst het goede nieuws: het is algemeen aanvaard dat de totale opbrengst (gemeten in megatonnage) van nucleaire voorraden over de hele wereld is afgenomen, vrij radicaal, sinds de hoogtijdagen in de jaren 1950.

3) Fallout Zones in kaart brengen
Met een hele hoop planning, en een hele hoop meer geluk, kunnen we misschien anticiperen op potentiële aanvalslocaties, en een paar waarschijnlijke locaties vinden om ons te vestigen in het geval van een nucleaire aanval.Maar voordat we ons comfortabel installeren in onze schuilkelder, is er nog één factor om rekening mee te houden: fall-out.

Nucleaire fall-out is gewoon puin en deeltjes die door de ontploffing van een bom worden opgetild of in suspensie worden gebracht en radioactief worden en schadelijk zijn voor levende wezens. De term komt van het feit dat dit nieuw radioactief materiaal, meestal in de vorm van stof, letterlijk uit de bovenste atmosfeer valt, vandaar ‘fall-out’. – De geheime bunker van Schotland

Hier wordt het echt ingewikkeld: de richting, afstand en verspreiding van de fall-out variëren enorm, afhankelijk van het klimaat ter plaatse. En zoals u hieronder kunt zien, kan dat een enorme invloed hebben op de wenselijkheid van de locatie van uw schuilkelder.

In het onderstaande diagram kijken we naar dezelfde 200 kiloton-ontploffing als eerder, maar met NukeMap’s fallout-mapping ingeschakeld. Gezien de standaard windsnelheid en -richting, reikt de significante fall-out van de explosie bijna tot aan Boston.

Meer weten over hoe je je kan voorbereiden op een nucleaire oorlog, lees dan dit artikel over preppen voor oorlog

https://doepserleven.nl/preppen-voorbereiden-op-een-nucleaire-oorlog/