Beech
Image default
Aanbiedingen

Wat te zoeken in een daglichtlamp en hoe gebruik je deze?

Waar wordt een daglichtlamp voor gebruikt?


Het gebruik van een lichttherapielamp kan een effectieve behandeling zijn voor seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD). SAD wordt in verband gebracht met het gebrek aan zonlicht dat zich in de wintermaanden voordoet. Omdat mensen in de winter minder natuurlijk licht binnenkrijgen in vergelijking met zonniger seizoenen, ervaren ze een daling van serotonine, de geluksstof die van nature in ons lichaam voorkomt. Hierdoor kunnen sommige mensen zich slaperiger en depressiever gaan voelen. Lichttherapielampen kunnen zorgen voor feel-good natuurlijk licht wanneer dit niet aanwezig is in onze omgeving.

Omdat mensen met een algemene depressie vaak ook lage serotonineniveaus ervaren, kan ook deze groep baat hebben bij het gebruik van lichttherapielampen. Deze lampen kunnen zelfs mensen met slaapstoornissen helpen, zoals slapeloosheid, jetlag, of gewoon slapeloosheid veroorzaakt door een verandering in het werkschema – omdat lichttherapie kan helpen bij het reguleren van ons natuurlijke circadiane ritme, en ons kan helpen vermoeidheid en rusteloosheid te bestrijden.

Opzoek naar een daglichtlamp review?  Kijk dan eens op Slaapwijsheid!

 

Wat je moet zoeken in een lichttherapielamp

Instelbare instellingen

Als u veelzijdigheid belangrijk vindt, kunt u beter kiezen voor een lamp met meerdere instellingen. Instelbare dim- en helderheidsinstellingen maken een veelzijdig gebruik mogelijk, ongeacht het tijdstip van de dag, de locatie of het seizoen. 

Vorm

Als u een lamp zoekt die u gemakkelijk kunt inpakken voor werk of vakantie, bent u beter af met een dunne en rechthoekige lamp die compleet is met een afneembare of ombouwbare standaard. Als u al een vaste plek voor de lamp in gedachten heeft, moet u misschien rekening houden met details als stevigheid, gewicht en vorm. Sommige opties zijn het meest geschikt voor vlakke oppervlakken, terwijl andere meer aanpassing vereisen om op ooghoogte te blijven.

Lichtintensiteit

Hoewel de lux, of maat voor de lichtintensiteit, van lichttherapielampen kan variëren, bieden de meeste doorgaans een helderheid van 10.000 lux. Onderzoek wijst uit dat verlichting binnenshuis doorgaans 100 lux oplevert, terwijl dat op een zonnige dag 50.000 lux is.

Meer geavanceerde modellen kunnen meerdere helderheidsinstellingen hebben of een zonsopgang- of zonsondergangmodus voor geleidelijke aanpassingen aan dag- of nachttijd. Andere noemenswaardige kenmerken waarnaar je kunt zoeken zijn flikkereductietechnologie, anti-verblinding en niet-wit licht, wat allemaal gunstig is als je gevoelig bent voor licht.

Misschien hebt je ook een voorkeur voor LED-lampen boven fluorescentielampen vanwege hun energiezuinigheid en langere levensduur.

 

Timer

Als jouw lamp geen ingebouwde timer heeft, moet u elke sessie handmatig timen om mogelijke verbranding en overmatige blootstelling aan de zon te voorkomen.

Volg de instructies van uw arts en de fabrikant van de lamp over de aanbevolen frequentie en duur van het gebruik. Afhankelijk van uw specifieke geval en symptomen kan dit variëren van 30 minuten ’s ochtends tot 10 minuten ’s middags en twee uur ’s avonds.

 

Veelgestelde vragen

Hoe gebruikt je een lichttherapielamp?

Lichttherapielampen zijn ideaal voor mensen die last hebben van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), depressie en stemmingsstoornissen, en zijn vooral effectief tijdens de herfst- en wintermaanden vanwege het tekort aan zonlicht. Hoewel de lamp op een afstand van ongeveer een meter moet worden geplaatst, moet u voor de veiligheid niet direct in het licht kijken.

Volg altijd de richtlijnen van de fabrikant, van het plaatsen van de lamp op of boven ooghoogte, of het beperken van de blootstellingstijd op basis van de intensiteit. Meestal wordt aanbevolen om een lichttherapielamp minimaal 30 minuten per dag te gebruiken, ’s ochtends. Het is relatief eenvoudig om er een aan uw routine toe te voegen, of u nu aan uw bureau werkt, u ’s ochtends klaarmaakt of uw favoriete inhoud streamt.

Hoe lang duurt het voordat lichttherapie werkt?

Hoewel lichttherapie de symptomen kan verlichten, mag er niet op worden vertrouwd als genezing. De resultaten verschillen van persoon tot persoon en kunnen al na enkele dagen merkbaar zijn5, als u dagelijks 30 minuten een lamp met een lux van 10.000 lux gebruikt. Het is aan te raden uw gebruik bij te houden en te noteren of uw symptomen al dan niet verbeteren. Zoals bij alles is consistentie de sleutel, en het is het beste om lichttherapie elke dag in uw routine op te nemen.

Beginners met lichttherapie moeten met vragen of problemen terecht bij hun arts of therapeut en advies vragen over de frequentie en intensiteit van het licht.

 

Opzoek naar meer producten en vergelijkingen om beter te kunnen slapen? Ga naar de reviewsite voor slaapproducten.

 

https://slaapwijsheid.nl/slaapkamer/daglichtlamp/