Beech
Image default
Electronica en Computers

Het verschil tussen inkjetprinters en laserprinters

Er zijn veel verschillende printers verkrijgbaar op de markt, all-in-one printers, foto printers, inkjet of laserprinters. Er zijn ook allerlei modellen van de verschillende soorten printers. Iedere soort printer is weer anders en heeft zo zijn voor- en nadelen. In dit artikel gaan we het hebben over het verschil tussen inkjetprinters en laserprinters, ook gaan we in dit artikel uitleggen wat voor printers deze printers nou eigenlijk zijn.

Technologie

Ten eerste zit er een groot verschil in de techniek. De inkt van een inkjetprinter komt uit plastic caps ules, die noem je catridges. Een inkjetprinter maakt afdrukken door kleine druppeltjes inkt in een bepaald patroon op een pagina te spuiten. Een inkjetprinter is in staat mooie kleurenafdrukken te maken doordat de cartridges in allerlei verschillende kleuren inkt komen. Een laserprinter gebruikt toner in plaats van inkt. Toner is een poeder dat met een hoge temperatuur op een pagina wordt gesmolten. Je kan lang blijven printen voordat je de toner moet vervangen aangezien de toners in grote hoeveelheden worden verkocht. Toner is dus ook voordeliger dan inkt, maar is minder goed in het maken van kleurenafdrukken. Je kan ook een laser en inkjet printer in een kopen, je zou dan de HP Laserjet kunnen kopen.

kosten

De meeste inkjetprinters hebben een lagere aanschafprijs dan laserprinters, maar de printkosten van inkjetprinters zijn hoger. Een inkjetprinter hoeft niet op te warmen, waardoor hij minder elektriciteit gebruikt dan een laserprinter. Dit bespaart natuurlijk in de elektra kosten, maar de cartridges voor inkjet printers zijn echter duur in gebruik en moet je vaak vervangen. Als je weinig print dan is een inkjetprinter uiteindelijk nog steeds de meest voordelige keuze. Als je wel veel print kan je het best voor een laserprinter gaan, aangezien je dan veel kosten bespaart op de catridges. 

De verschillende prestaties

Inkjetprinters drukken met een betere resolutie af en de kleurweergave is beter dan bij laserprinters. Print jij dus veel afbeeldingen en wil je dat ze er zo kleurrijk en scherp mogelijk uitzien? Dan is een inkjetprinter zeker een goede optie. Tussen tekstdocumenten van een inkjet- of laserprinter zie je weinig verschil. Inkjetprinters drukken langzamer af dan laserprinters en de inkt is niet watervast. Bij kleurenafdrukken kan het papier nat aanvoelen. Ook kan de inkt bij een inkjetprinter opdrogen of de spuitmondjes kunnen verstopt raken.