Beech
Image default
Auto's en Motoren

De vetste cafe racers van dit moment

Cafe racers zijn op het moment hartstikke hip. Het is dan ook niet voor niks dat veel motorfabrikanten tegenwoordig een cafe racer model in hun assortiment hebben. Cafe racers zijn oorspronkelijk juist motoren die door de rijders zelf gemodificeerd werden om mee te racen. Tegenwoordig is de cafe racer vooral marketing technisch gezien een goede motor. Cafe racers worden door de grote fabrikanten vaak vooral gebruikt om een ander segment van de markt aan te spreken. Deze stijlvolle vintage ogende motoren zijn vooral goed om net zo stijlvolle, vintage ogende hipster mannen en vrouwen aan het motorrijden te krijgen. Hoewel deze cynische samenvatting van de hedendaagse cafe racer de moderne cafe racers misschien in een negatief daglicht stelt is dat toch zeker niet terecht. De moderne cafe racer wijkt misschien af van de traditionele waardes van de originele cafe racers maar dat maakt de motoren niet minder mooi. In dit korte artikel besteden we aandacht aan de mooiste cafe racers van dit moment en we kijken ook naar de motoren die zich het best lenen om een originele stijl cafe racer van de maken.

De kwalificaties van een cafe racer 

Voor we bepalen wat de vetste cafe racers van dit moment zijn is het zaak om eerst vast te stellen wat een cafe racer precies is. Oorspronkelijk zijn cafe racers straatmotoren die gemodificeerd zijn om mee te racen. Ze zijn in de jaren 50 en 60 gemaakt om snel te zijn en om er goed uit te zien. Om een motor een moderne cafe racer te noemen is het niet voldoende om een huidige straatmotor te modificeren om mee te racen. Hoewel dat dicht bij de ziel van de cafe racer zou staan voldoet het niet om een cafe racer te zijn. Een cafe racer moet er ook uitzien alsof de motor uit de jaren 50 komt, maar dan dus in een modern jasje 

Moderne cafe racers

Zoals gezegd zijn er tegenwoordig dus veel motorfabrikanten die in hun assortiment een of meerdere cafe racers hebben. Tijd dus om een kijkje te nemen naar de ‘best cafe racer bikes’. Een paar van de stijlvolste moderne cafe racers komen, hoe kan het ook anders, van een van de stijlvolste Italiaanse motormerken Ducati. Ducati brengt met hun Scrambler merk een reeks prachtig stilistische vintage ogende motoren op de markt. De motoren die onder de noemer Scrambler vallen zijn duidelijk een hommage aan de oude cafe racers van weleer. Het zijn vlotte, behendige motoren die met hun vintage maar toch moderne uitstraling kwa uiterlijk in ieder geval de naam cafe racer best mogen dragen. Een ander merk dat een prachtige hommage brengt aan de oude cafe racers is BMW. BMW motoren worden al jarenlang gebruikt om cafe racers van te maken. Wie dus voor een echte klassieke cafe racer wil gaan kan dus het best een r100 caferacer motor halen of een bmw k75 bike bopen, maar ook de moderne BMW cafe racers die onder de R nineT lijn vallen zijn prachtig. Het zijn prachtige moderne motoren die voorzien zijn van alle moderne technologie en het bijbehorende rijgemak, maar dan in een vintage jasje. Wie dus de vintage cafe racer looks wil maar niet het bijbehorende vintage werk in de garage kan tegenwoordig dus best een leuke motor vinden. Om wel de cafe racer spirit te houden en lekker hard te kunnen rijden zonder het cafe racer lawaai van vroeger te hebben kan er ook nog een bike uitlaat db killer geplaatst worden om de motor helemaal mee te nemen naar de moderne tijd.