Beech
Image default
Electronica en Computers

Zonnepaneel camper berekenen

Het gebruik van zonnepanelen op campers wordt steeds populairder. Dit komt omdat het installeren van zonnepanelen op een camper een duurzame manier is om van stroom te voorzien, zonder afhankelijk te zijn van traditionele energiebronnen zoals stroomgeneratoren of aansluitingen op het elektriciteitsnet. Maar hoe bereken je eigenlijk hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op een camper? In dit blog lees je meer over zonnepaneel camper berekenen.

Stap 1: Bepaal je energiebehoefte

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op een camper, is het belangrijk om te weten hoeveel energie je nodig hebt. Dit kan worden bepaald door het maken van een lijst van alle elektrische apparaten die je van stroom wilt voorzien en hoeveel watt ze verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan verlichting, een koelkast, een waterpomp, een koffiezetapparaat en een oplader voor je telefoon. Deze informatie vind je vaak op het apparaat zelf of in de handleiding.

Stap 2: Bereken het dagelijkse stroomverbruik

Als je eenmaal weet hoeveel watt elk apparaat verbruikt, kun je berekenen hoeveel stroom je dagelijks nodig hebt. Vermenigvuldig het wattage van elk apparaat met het aantal uur dat het apparaat per dag wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: als je een koelkast hebt die 45 watt verbruikt en die 8 uur per dag aan staat (want een koelkast staat niet altijd te draaien), dan heb je dagelijks 360 watt nodig (45 watt x 8 uur). 

Stap 3: Bereken het nodige vermogen van de zonnepanelen

Nu je weet hoeveel stroom je dagelijks nodig hebt voor een koelkast, kun je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om deze stroom op te wekken. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Watt-piek (Wp). Dit is het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken onder ideale omstandigheden. Als een zonnepaneel 100Wp levert dan betekent dat dit in de meest ideale omstandigheden 100W oplevert. Maar omdat de omstandigheden niet altijd perfect zijn moet je rekening houden in de zomer met 4 ideale uren. Dus dat betekent dat een 100wp zonnepaneel op een gemiddelde dag zo’n 400W oplevert. Daarmee zou je dus een koelkast draaiende mee weten te houden.

Stap 4: Houd rekening met de omstandigheden

Het is belangrijk om rekening te houden met de omstandigheden waarin de zonnepanelen worden gebruikt. In de zomer zullen zonnepanelen meer stroom opwekken dan in de winter. Daarnaast kan het weer ook invloed hebben op de opbrengst van de zonnepanelen. Zo kan bewolking ervoor zorgen dat er minder stroom wordt opgewekt. Het is daarom verstandig om een veiligheidsmarge van ongeveer 20% in te bouwen in de berekening van het totale vermogen van de zonnepanelen. Op deze manier ben je er zeker van dat je voldoende stroom hebt, zelfs onder minder ideale omstandigheden.

Stap 5: Kies het juiste type zonnepaneel

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen die geschikt zijn voor campers. Zo zijn er flexibele zonnepanelen die je op het dak van de camper kunt bevestigen en die meebuigen met de vorm van het dak. Daarnaast zijn er ook zonnepanelen die je op een statief kunt plaatsen en die je kunt richten naar de zon. Het is belangrijk om het type zonnepaneel te kiezen dat het beste past bij jouw situatie en behoeften.

Conclusie

Het berekenen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt op een camper is geen exacte wetenschap. Het hangt af van je stroomverbruik, de omstandigheden en het type zonnepaneel dat je kiest. Door het maken van een lijst van de apparaten die je wilt gebruiken en door het berekenen van je dagelijkse stroomverbruik, kun je een goede inschatting maken van het totale vermogen dat je nodig hebt. Door hier een veiligheidsmarge van ongeveer 20% aan toe te voegen, ben je er zeker van dat je voldoende stroom hebt, zelfs onder minder ideale omstandigheden. Met zonnepanelen op je camper kun je genieten van duurzame stroomvoorziening tijdens je reis! Tip: bezoek ook eens de website van by NOMADS. Zij hebben twee campers gebouwd en hebben uitgebreid geblogd over dit soort onderwerpen.

https://www.bynomads.nl/camper-bouwen/zonnepaneel-camper-berekenen/