Beech
Image default
Electronica en Computers

Wat is domotica?

Wat is domotica?

Domotica is de automatische besturing van elektronische apparaten in uw huis. Deze apparaten zijn verbonden met het internet, waardoor ze op afstand kunnen worden bediend. Met domotica kunnen apparaten elkaar activeren, zodat u ze niet handmatig hoeft te bedienen via een app of stemassistent. U kunt bijvoorbeeld uw lichten op schema’s zetten, zodat ze uitgaan wanneer u normaal gesproken gaat slapen, of u kunt uw thermostaat de airco een uur voordat u naar uw werk gaat hoger laten zetten, zodat u niet hoeft terug te keren naar een benauwd huis. Domotica maakt het leven aangenamer en kan u zelfs geld besparen op verwarmings-, koelings- en elektriciteitsrekeningen. Domotica kan ook leiden tot meer veiligheid met Internet of Things-apparaten zoals beveiligingscamera’s en -systemen. Maar wacht eens even; wat is het internet der dingen?

Internet of things vs. domotica

Het internet der dingen, beter bekend als ICT, verwijst naar elk apparaat dat met het internet is verbonden en dat niet normaal is; bijvoorbeeld een slimme gloeilamp die je via een app kunt in- en uitschakelen. Alle domotica-apparaten zijn IoT-apparaten, die kunnen worden geautomatiseerd om elkaar te activeren. Dus terwijl IoT verwijst naar de apparaten zelf, is domotica wat u kunt doen met de IoT-apparaten om uw leven net een tikkeltje gemakkelijker te maken.

Hoe werkt domotica?

Domotica werkt via een netwerk van apparaten die verbonden zijn met het internet via verschillende communicatieprotocollen, zoals Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee, en andere. Via elektronische interfaces kunnen de apparaten op afstand worden beheerd door middel van controllers, ofwel een spraakassistent zoals Alexa of Google Assistant of een app. Veel van deze ICT-apparaten hebben sensoren die veranderingen in beweging, temperatuur en licht monitoren, zodat de gebruiker informatie kan krijgen over de omgeving van het apparaat. Om fysieke veranderingen in het apparaat aan te brengen, triggert de gebruiker actuatoren, de fysieke mechanismen zoals lichtschakelaars, gemotoriseerde kleppen of motoren waarmee apparaten op afstand kunnen worden bediend.1

Domotica werkt op drie niveaus:

Monitoring: Monitoring betekent dat gebruikers op afstand via een app kunnen meekijken met hun apparaten. Iemand kan bijvoorbeeld de live feed van een slimme beveiligingscamera bekijken.

Controle: Controle betekent dat de gebruiker deze toestellen op afstand kan bedienen, zoals het pannen van een bewakingscamera om meer van een woonruimte te zien.

Automatisering: Tot slot betekent automatisering het instellen van apparaten om elkaar te activeren, zoals een slimme sirene die afgaat wanneer een bewapende beveiligingscamera beweging detecteert.

https://denko.nl/domotica/