Beech
Image default
Sport

Een veelzijdig dieet dankzij sportvoeding

Wie wil het nou niet, een mooi gespierd lichaam met bijpassende sixpack, een goede conditie waarmee je alle wedstrijden wint en veel kracht zodat je alle trainingen kunt volhouden. Om dit te bereiken is het belangrijk om een goed en regelmatig sportschema aan te houden. Als je naar de sportschool gaat kan je hier vragen om een persoonlijke opgesteld schema, maar misschien doe je zelf al wel aan topsport en heb je al een op jouw lichaam afgestemd schema om te zorgen voor optimale resultaten.

 

Maar met beweging alleen red je het niet. Wat net zo belangrijk is, is je eetpatroon. Als je veel sport maar vervolgens elke avond een zak chips leegeet en de hele dag chocoladepasta op je brood hebt, heb je geen gezond schema wat past bij het leven als sporter. Het is belangrijk om behalve een goed sportschema, ook een goed eetschema te hebben. Eet gezond en veelzijdig. Er zijn online veel hulpmiddelen te vinden om te kijken wat jij voor eetschema nodig hebt, dit hangt ook af van de soort sport die je uitoefent, bijvoorbeeld krachtsport of duursport. Heb je nou geen tijd om voor of na het sporten zoveel stukken fruit te eten om aan je vitaminen te komen? Of krijg je voor het sporten echt niet een bakje kwark weg om aan je eiwitten te komen? Neem dan eens een kijkje bij sportvoeding.

 

Supplementen

Nu is sportvoeding een breed begrip. Je kan sportvoeding namelijk onderverdelen in voeding wat je in je dagelijks leven gebruikt om te zorgen voor betere sportprestaties, zoals fruit met veel vitaminen of kwark omdat daar veel eiwitten in zitten. Maar je kunt het ook hebben over supplementen. Supplementen zijn vaak poeders, vloeistoffen of pillen die je makkelijk mee kunt nemen en snel, tussendoor kunt nuttigen. Deze supplementen bevatten heel veel voedingsstoffen waardoor je niet een hele bak kwark hoeft op te eten, maar gewoon een glas met proteïnepoeder kunt innemen. Wat ook onder sportvoeding valt, zijn bijvoorbeeld proteïnerepen. Deze smaken eigenlijk precies hetzelfde als je gemiddelde mueslireep met een chocola of karamel smaak, maar dan met extra voedingsstoffen erin verwerkt waardoor het je een boost geeft voor voor, tijdens of na het sporten.

 

 

Sportvoeding moet je dus goed afstellen op de soort inspanning die je uitoefent. Zo moet je bij krachtsporten vaak extra spierkracht en spiermassa opbouwen en komen extra eiwitten van pas. Bij duursporten zoals hardlopen zijn je vet- en glycogeenvoorraad belangrijk en kan je je beter focussen op sportvoeding die je daarin voorziet.