Beech
Auto's en Motoren

Gepast je motor verzekeren? Dat doe je met deze interessante tips!

Het verzekeren van een motor lijkt op het eerste zicht een koud kunstje te zijn, maar is dat wel zo? Er zijn in de praktijk immers best een niet onaanzienlijk aantal zaken waar je aandacht aan dient te besteden. Gepast je motor verzekeren is dan ook uitsluitend mogelijk wanneer je even grondig bij alle verschillende aandachtspunten stil blijft staan. Wil jij er ook graag zeker van zijn dat je na het afsluiten van een motorverzekering niet meer voor vervelende verrassingen komt te staan? In dat geval is het de moeite waard om je even grondig te verdiepen in de onderstaande informatie!

Tip 1: Welke motorverzekering lijkt jou de beste keuze?

Het eerste waar je met betrekking tot een motor verzekeren over na moet denken heeft te maken met het soort motorverzekering die je graag wenst af te sluiten. De keuze op vlak van het type verzekering wordt in de praktijk gemaakt aan de hand van twee verschillende factoren:

  1. Het budget dat je voorhanden hebt voor het afsluiten van een motorverzekering;
  2. De dekkingen waar je precies voor je motor op wil kunnen rekenen;

Voor heel wat mensen geldt dat ze voor het kopen van hun motor bijzonder diep in de buidel moeten tasten. Het gebeurt daarbij ook niet zelden dat er een significant bedrag  van de spaarrekening moet worden afgehaald. Het spreekt voor zich dat dit als gevolg kan hebben dat de financiële middelen die resteren voor het betalen van een motorverzekering een stuk beperkter worden. Je kan dan wel het liefst van allemaal een WA+ volledige cascoverzekering afsluiten voor je motor, is de hoge verzekeringspremie voor jou wel betaalbaar?

Hou rekening met de waarde van je motor en het aantal kilometers

Je motor verzekeren op de best mogelijke manier is ook een kwestie van rekening te houden met de waarde waar het voertuig in kwestie over beschikt. Bovendien dient er eveneens de nodige aandacht te worden gespendeerd aan het aantal kilometers die je gaat afleggen. Des te meer kilometers je gaat doen met je motor, des te groter immers het risico wordt op schade. Dit kan er dan ook voor zorgen dat je noodgedwongen zal moeten kijken in de richting van een meer uitgebreide en dus bovendien helaas ook duurdere verzekering. Nogmaals, op deze manier je motor verzekeren brengt (heel wat) extra kosten met zich mee waardoor je altijd even na moet gaan of ze voor jou op die manier nog wel voldoende betaalbaar is. Dat is immers zeker niet altijd het geval.

Tip 2: Zijn er eventuele extra dekkingen vereist of niet?

De tweede tip die geldt voor een motorverzekering vergelijken heeft te maken met de eventuele extra vereiste dekkingen die er bestaan. Heel wat mensen gaan ervan uit dat ze bij het afsluiten van één van de drie standaard motorverzekeringen direct over alle mogelijke dekkingen beschikken die er bestaan. Dat is echter niet juist.  Het is in de praktijk dan ook zeker mogelijk om nog extra dekkingen af te kunnen sluiten. Deze zullen tijdens het uitvoeren van een vergelijking doorgaans meteen duidelijk worden. Let wel, het afsluiten van één of meerdere van deze extra dekkingen zou in de praktijk interessant kunnen zijn, ook dit brengt uiteraard te allen tijde de nodige extra kosten met zich mee.

Tip 3: Zorg ervoor dat je alle vereiste data bij de hand hebt

Wil je, je motor verzekeren? Dan zal je kunnen vaststellen dat er verschillende informatie is die je daarvoor voorhanden dient te hebben. Het gaat hierbij in grote lijnen om de volgende informatie:

  1. De gegevens met betrekking tot het voertuig die je wenst te verzekeren;
  2. De gegevens die betrekking hebben tot de bestuurder van dat voertuig;

Bij een motor verzekeren dien je in eerste instantie natuurlijk een beeld te hebben van de specificaties waar het voertuig over beschikt. Het gaat hierbij dan concreet om het soort voertuig, de bouwmaand en het bouwjaar evenals het type brandstof, het vermogen waarover ze beschikt, etc. Daarnaast zijn ook de gegevens van de bestuurder uiteraard minstens even belangrijk. Hierbij kan je denken aan gegevens zoals bijvoorbeeld:

  • De uitgiftedatum van het rijbewijs;
  • Het aantal schadevrije jaren die zijn opgebouwd;
  • Of er een opleiding defensief rijgedrag is gevolgd, etc.;

Op basis van al deze verschillende soorten data is het uiteindelijk mogelijk om te achterhalen welke exacte kostprijs je zal moeten betalen voor je motor verzekeren. Zorg er uiteraard wel altijd voor dat de verstrekte data daadwerkelijk correct is. Is dat niet het geval? Dan is het mogelijk dat je, je motor gaat verzekeren op een manier die eigenlijk niet helemaal correct is of afgestemd is op je wensen.

Tip 4: Heel veel zaken beïnvloeden de kostprijs van je motorverzekering

Deze vierde tip heeft in haar geheel te maken met de kostprijs die je moet betalen voor een motor verzekeren. Het is zo dat veel mensen in eerste instantie vermoeden dat er slechts twee verschillende zaken zijn die het prijskaartje van een motorverzekering beïnvloeden. Het zou daarbij in de praktijk dan concreet gaan om de volgende factoren:

  1. Het type motorverzekering die je gaat afsluiten;
  2. De verzekeraar waarbij je de verzekering in kwestie aanvraagt;

Uiteraard zijn de bovenstaande twee punten ook echt van invloed op het prijskaartje dat je voor je motor verzekeren zal moeten betalen. Dit gezegd hebbende is het evenwel zo dat er ook nog andere zaken spelen. Wat bijvoorbeeld te denken van de specificaties van je voertuig? Bij een motor verzekeren zal je altijd kunnen vaststellen dat ook dit zeker een invloed heeft op de totale premie welke dient te worden betaald voor je motorverzekering.

Last but not least is het nog zo dat je ook rekening zal willen houden met het schadeverleden van jou als bestuurder. Heb je in het verleden al eens schade veroorzaakt aan derden en ging het daarbij om verwijtbare schade? Dan zal dat bijgedragen hebben aan een eerder negatief schadeverleden. Mensen die over zo’n schadeverleden beschikken dienen in de praktijk automatisch rekening te houden met hogere kosten. Hoe dan ook, het mag ondertussen duidelijk zijn dat een behoorlijk aantal verschillende factoren de kosten van je motorverzekering kunnen beïnvloeden.

 

Kom je er met bovenstaande tips nog niet helemaal uit? Kijk dan eens op de website van Diks!

 

Gerelateerde artikelen

De Car-Pass

Renault Zoe: De perfecte elektrische auto voor in de stad

Hoe kies je de autofinanciering die past bij je situatie?