Beech
Image default
Electronica en Computers

Mooie voorbeelden van circulair ondernemerschap uitgelicht

Circulair ondernemen is erg goed voor de maatschappij. Door te investeren in slimme oplossingen, kan de milieudruk aanzienlijk worden verlaagd. Er wordt dan efficiënter en effectiever met de aarde omgegaan. Binnen deze blog leest u een aantal succesvoorbeelden over circulair ondernemen. Hopelijk kunnen deze u inspireren tot ideeën voor toepassingen waarop u zelf circulair zou kunnen ondernemen. En hiermee een bijdrage levert aan een mooie en schone planeet.

Wat is circulair ondernemen nu eigenlijk?

Misschien dat de term circulair ondernemen u nog niet geheel duidelijk is. Met circulair ondernemen wordt het gestimuleerd om zoveel mogelijk verbruik en verspilling van grondstoffen te verminderen. Zodat er maximale waarde uit de grondstoffen kan worden behaald. En grondstoffen voor meerdere generaties beschikbaar zullen blijven. 

Er zijn vele sectoren waarbinnen er circulair ondernemen plaatsvindt. Eigenlijk kunt u het overal toepassen wanneer u gebruik maakt van grondstoffen of energievoorzieningen. Hieronder kunt u een greep van een paar mooie initiatieven lezen betreffende circulair ondernemen. Wij hopen dat u dit een beeld geeft van wat er allemaal mogelijk is.

Voorbeeld 1. computer recycling & refurbished in de IT branche

Technologische ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op. De computer en mobiele telefoon van drie of vier jaar geleden zijn soms geen schim meer in vergelijking tot de nieuwste IT apparatuur en -oplossingen. De economische levensduur is hierdoor vrij kort, veelal zo’n twee tot drie jaar. Echter zijn de oorzaken waardoor de IT apparatuur wordt afgeschreven, deels te verhelpen. Door de IT apparatuur te renoveren, en voorzien van een aantal nieuwe onderdelen waar nodig, kan een deel van de IT apparatuur een tweede leven krijgen! Opgeknapte tweedehands hardware wordt verkocht onder de term “refurbished”. Hier heeft u vast wel eens van gehoord of gelezen. Er worden in Nederland vele refurbished hardware producten verkocht. De marktvraag hiervoor neemt elk jaar toe, en gebruikers zien de voordelen van refurbished hardware. Deze hardware werkt vaak dikwijls net zo goed als nieuw, heeft garantie en is bovendien goedkoper dan nieuw. En het bespaart het milieu ook nog eens! 

Wanneer het economisch niet loont om de hardware opnieuw te verkopen, doordat het sterk is verouderd, kan er wel worden ingespeeld op computer recycling. Hierbij worden de onderdelen en materialen die nog wel gebruikt kunnen worden, zorgvuldig verwerkt. Lees hier meer over alle mogelijkheden binnen de circulaire IT. Het bedrijf NEG IT solutions biedt zowel refurbished hardware als computer recycling oplossingen aan.

Voorbeeld 2. milieuvriendelijke koffiecups

Een bekende koffiebranderij heeft koffiecapsules voor Nespresso koffiemachines ontwikkeld die geen plastic en aluminium bevatten. De meeste van deze koffie cup merken, waaronder Nespresso zelf, zijn gemaakt van plastic met een aluminium coating. Deze cups zijn helemaal vrij van fossiele materialen. De cups zijn volledig biologisch afbreekbaar! Dat is een hele tegenstelling en verbetering ten opzichte van de reguliere cups. Het milieu wordt hierdoor flink bespaard per kopje koffie.

Voorbeeld 3.  Een weg van plastic

Twee Nederlandse ondernemers ontwikkelden onlangs een weg die is gemaakt van plastic afval. In plaats van deze niet hergebruikt kan worden, wordt het afval dan nog zeer nuttig ingezet. De jonge ondernemers ontwikkelden een plastic weg die ten opzichte van asfalt bovendien vele verdere voordelen kent, zoals het extra gemakkelijk afvoeren van regenwater bijvoorbeeld. Bovendien is er ruimte voor kabels en leidingnetwerken. Is dit de nieuwe weg van de toekomst? Het zou veel plastic soep uit de oceanen kunnen besparen en nuttig verwerken tot een toepassing waar iedereen elke dag dankbaar gebruik van zal maken. 

Voorbeeld 4. Een afvalvergister

AGF afval, ook wel Aardappelen, groenten en tuinafval werd vroeger vaak op een composthoop gegooid en verbrandt. Er zijn nu afvalverwerkers die eerst restwaarde uit dit afval halen door het AGF afval te vergisten. Op die manier ontstaan er vijf producten die hergebruikt kunnen worden: warmte, CO2, groengas, water voor veegwagens en compost voor de tuinbouw. Een zeer groen initiatief, waardoor er een stuk meer restwaarde uit de grondstoffen wordt gehaald.