Beech
Image default
Zakelijk

De impact van de oorlog in Oekraïne op de Nederlandse economie

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft wereldwijd impact. Ook in Nederland merken we inmiddels de gevolgen. Niet alleen op de beurs, maar ook in de supermarkt; iedereen zal het effect gaan merken.

Onverwacht hoge inflatie

De Nederlandsche Bank heeft inmiddels geïnventariseerd wat de gevolgen van de oorlog zullen zijn op de binnenlandse economie. De verwachting is dat er sterke inflatie zal plaatsvinden. Om hoeveel procent het gaat hangt voornamelijk af van de energieprijzen. Wanneer deze prijzen de komende periode hoog blijven, kan de inflatie dit jaar uitkomen op maar liefst 9,5 procent. Sinds de jaren zeventig is de inflatie niet meer zo hoog geweest. Toch geeft dit niet direct reden tot zorg. De Nederlandse economie draait nu namelijk veel beter dan in de jaren zeventig. We kunnen dus tegen een stootje. De onrust op de beurzen valt hierdoor nog mee en dat zie je ook terug in de koersen van cryptocurrencies. Ook deze blijven in een relatief woelige tijd momenteel vrij stabiel. Het verhandelen van crypto met plus500 kan dus nog steeds een interessante optie zijn voor beleggers.

Prijsstijgingen

Wil dit dan zeggen dat we in Nederland weinig last zullen hebben van het conflict tussen Oekraïne en Rusland? Helaas is dat ook weer niet het geval. De hoge brandstofprijzen worden door veel mensen gevoeld in hun portemonnee. Voor sommigen is het zelfs reden om de auto te laten staan. En ook in de winkel zien we stijgende prijzen. Zo dreigt er een tekort aan graan, waardoor brood duurder zal worden. Oekraïne wordt niet voor niets de graanschuur van Europa genoemd. Een groot deel van ons graan komt daar vandaan, en zolang de oorlog duurt zal die voorraad moeilijk te bereiken zijn. Ook andere producten stijgen in prijs. Zonnebloemolie wordt schaars en dat heeft ook weer invloed op andere producten, zoals voorgebakken patat en chips.

Energiearmoede

Verder zorgen ook de hoge energieprijzen voor geldzorgen bij particulieren en ondernemingen. Steeds meer mensen krijgen te maken met energiearmoede. Het kabinet is inmiddels in overleg over mogelijke compensatie, maar het is al wel duidelijk dat niet iedereen voor een tegemoetkoming in aanmerking zal komen. Zolang de oorlog woedt, zal de onzekerheid over het wel of niet kunnen leveren van voldoende gas een issue blijven. Uiteindelijk kan deze onzekerheid zelfs de economische groei remmen en zorgen voor een nog hogere inflatie. Of het zover komt? Dat zullen we moeten afwachten.